1

Experts Live 2024: Een inspirerende dag!

Op dinsdag 4 juni vond een nieuwe editie van Experts Live plaats, een van de meest prominente Microsoft-community-evenementen van het jaar. Met bijna 1.700 bezoekers is dit een van de grootste bijeenkomsten in de regio. Onze DevOps & System Engineer Cédric Braeckevelt was erbij om te ontdekken hoe we bij Lebon.IT de nieuwste ontwikkelingen en inzichten kunnen toepassen. En in onderstaande blog neemt hij jou graag mee hoe hij deze dag beleefd heeft.

Sessies

Microsoft Universal Print

De dag begon vroeg met de eerste sessies om 7:45 uur. Ik koos voor een sessie over Microsoft Universal Print, een moderne oplossing om de printserver in kantoren te elimineren. Toevallig had ik vorige week van collega Victor een interne sessie over Printix gekregen, de oplossing die wij aan onze klanten aanbieden. Dit bood een interessante kans om de functies te vergelijken. Het is duidelijk dat Printix momenteel verder gevorderd is. Enkele belangrijke verschillen:

  • De on-premises connector (relay) moet permanent online zijn.
  • Je moet zelf de drivers beheren op connectors als je er meerdere hebt (High-Availability).
  • Als je geen connector wilt gebruiken, moet je een Universal Print-ready printer kopen en registreren in Entra. Bij sommige leveranciers betaal je echter extra per printer per maand voor de cloudverbinding met Entra. (tussen €10 - €30)

Cloud & AI Revolution

De keynote voor alle bezoekers vond plaats in de grootste zaal van het NBC Congrescentrum en werd gepresenteerd door Christiaan Brinkhoff. Hij besprak de evolutie van de personal computer, van de Altair 8800 tot de nieuwe ARM-gebaseerde Copilot+ PC.

Script Authentication & Key Vault

Voor de lunch volgde ik twee sessies over Entra ID-authenticatie, specifiek hoe je dit veilig kunt doen via Workload Identity Federation en Managed Identity. Dit zijn methoden die we reeds in enkele van onze opstellingen gebruiken. De laatste sessie voor de lunch ging dieper in op hoe we unsigned JWT's (JSON Web Token) kunnen opbouwen en ondertekenen met een certificaat uit Azure Key Vault.

Hybrid Servers in Update Manager

Wim Matthyssen en Micha Wets gaven een overzicht van de functies en verschillen tussen Azure Update Management en Azure Update Manager. Ze legden uit hoe je deze tools kunt gebruiken binnen Azure, andere clouds en on-premises omgevingen. Ze gingen ook dieper in op nieuwe functies zoals Hotpatch, die nu ook beschikbaar komt voor Windows Server 2025 buiten Azure.

SOC met Microsoft Defender XDR en Sentinel

Robbe Van Den Daele en Thijs Lecompte verzorgden een boeiende sessie over het opzetten van een Security Operations Center (SOC) met Microsoft Defender XDR en Microsoft Sentinel. Onderwerpen die aan bod kwamen waren:

  • Multi-tenant architectuur
  • Lighthouse en GDAP
  • ITSM-integratie
  • Logic Apps, Azure Functions en API Management via DevOps

Azure Governance & Enterprise-Scale

De laatste technische sessie behandelde best practices voor Azure Enterprise-Scale architectuur. Het ging over hoe we omgaan met RBAC en Entra-rollen binnen een tenant, het nut van het Well-Architected Framework (WAF) en Cloud Adoption Framework (CAF), en hoe Azure Policy en Azure Advisor kunnen helpen bij het verbeteren van je cloudomgeving.

AI: Afnemende Intelligentie

De dag werd afgesloten met een inspirerende, niet-technische sessie door Prof. Dr. Erik Scherder. Hij sprak over de evolutie van de kwaliteit van onze hersenbanen gedurende het leven en de invloed van goede en slechte activiteiten op het behoud van deze kwaliteit.

Conclusie

Experts Live 2024 bood een schat aan waardevolle inzichten en praktische kennis die we bij Lebon.IT kunnen toepassen. Het evenement benadrukte het belang van voortdurende educatie en innovatie in onze snel veranderende industrie. Ik kijk ernaar uit om de opgedane kennis in de praktijk te brengen en onze klanten nog beter van dienst te zijn.

  • 2
  • 0
  • 3